Değerli zümrelerim, kendi hazırladığım Teknoloji ve Tasarım dersi 2. dönem okul zümre toplantı tutanaklarımızı sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım faydalı olur. Tutanakları inceledikten sonra, herhangi bir hata, eksiklik veya iyileştirme önerisi görürseniz, lütfen benimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Sizlerin geri bildirimleri, bu dokümanı daha da geliştirmemize ve gelecek toplantılarımızı daha verimli hale getirmemize yardımcı olacaktır. Katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Toplantı Dosyasını (Ziplenmiş) İndirmek İçin Tıklayınız
(Diğer Zümre Tutanakları İçin Tıklayınız)
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
2. DÖNEM OKUL ZÜMRE BAŞKANLARI TOPLANTI TUTANAĞI
GÜNDEM MADDELERİ:
- Açılış ve yoklama,
- 1. dönemin değerlendirilmesi ve 2. dönemde yapılacak çalışmaların planlanması,
- Teknoloji ve Tasarım dersi öğretim programında belirtilen ortak hedeflere ulaşılması için yapılacak çalışmalar,
- Atatürkçülük ile ilgili konuların üzerinde durularak çalışmaların buna göre planlanması,
- Öğrenci başarısının artırılması için yapılacak çalışmalar,
- Zümre ve alanlar arası iş birliği ile ilgili çalışmalar,
- Okul ve çevre imkanları değerlendirilerek, yapılacak deney, proje, anket, gezi ve gözlemlerin planlanması, okul dışı eğitim ortamlarının etkin kullanımına yönelik planlamaların yapılması,
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin değerlendirilmesi,
- Öğrencilerin karar verme, problem çözme ve eleştirel düşünceden oluşan üst düzey düşünme becerileri ile sosyal duygusal düşünme becerilerini hayata geçirmelerine yönelik planlamalar yapılması,
- Milli, manevi ve ahlaki değerlerin örtük öğrenme yoluyla eğitim-öğretim süreçlerinde etin bir şekilde yürütülmesi, sosyal sorumluluk programı kapsamında ders bazında yürütülebilecek faaliyetlerin planlanması,
- Eğitim - Öğretime katkı sunmak amacıyla yapılacak çalışmalar, öneriler,
- İkinci dönemde yapılması düşünülen "Bunu Ben Yaptım" sergisinin zamanı ve içeriğinin belirlenmesi,
- Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için BEP ile ders planlarının görüşülmesi,
- Katılımcıların görüşülmesini istedikleri diğer gündem maddeleri,
- Dilek ve temenniler.
GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ:
1. Gündem maddesi:
Teknoloji ve Tasarım dersi, 2. Dönem Okul Zümre Öğretmenleri toplantısı, 07 Şubat 2024 Çarşamba günü, saat 10.00'da, Müdür Yardımcısı odasında, Müdür Yardımcısı ... başkanlığında, Teknoloji ve Tasarım öğretmenleri Mürsel EREN, ... ve ...’in katılımıyla başladı. Toplantıda yazman olarak ... seçildi.
2. Gündem maddesi ile ilgili şu görüşler belirtildi:
1. dönemin değerlendirilmesi:
• ..., birinci dönem yapılan ünitelendirilmiş yıllık planlarına göre, planlarda yazılan tüm kazanımların amacına ulaştığını ve ünitelerin işlenmesinde herhangi bir aksaklık olmadığını belirtti.
• ..., kazanımlara göre başarı ortalamalarının tüm sınıflar için kabul edilebilir seviyede olduğunu belirtti. Öğrencilerin, Temel Tasarım ve Bilgisayar Destekli Tasarım gibi üniteleri daha ilgi çekici ve eğlenceli gördükleri için bu ünitelerdeki başarı oranının daha yüksek olduğunu belirtti.
• ..., diğer ünitelerdeki kazanımlarda da başarı düzeyini artırmak için ek çalışmalar ve farklılaştırılmış öğretim yöntemleri uygulanması gerektiğini, bu kazanımlarla ilgili konularda öğrenciye daha fazla görsel ve somut materyal sunulabileceğini belirtti.
• Mürsel EREN, diğerlerine nazaran başarının daha düşük olduğu etkinliklerde öğrenci başarısını arttırabilmek için öğrenci ilgi alanlarına ve ihtiyaçlarına göre proje ve etkinliklerin düzenlenmesinin daha uygun olacağı belirtti. Bunun için ise ünite ve konuların teorik kısmı öğrencilere anlatıldıktan sonra, etkinlik kısmına geçmeden önce, öğrenci önerileri ve talepleri dinlenerek, ilgi duydukları alanlarda etkinliklerin şekillendirilebileceğini belirtti.
• ..., öğrenci devamsızlık ve disiplin durumlarının genel olarak kabul edilebilir seviyede olduğunu belirtti. Fakat bazı öğrencilerimizde kronik devamsızlık ve küçük çapta da olsa disiplin problemleri olduğunu belirtti. Bu problemlerin çözümü için öğrenci ve velilerle görüşmeler yapılarak 2. Dönemde bu problemlerin mümkün olduğu kadar en aza düşürülmesinin önemini belirtti.
2. dönemde yapılacak çalışmaların planlanması:
7. sınıflarda kazanımlara göre yapılacak çalışmaların planlanması adına öneri olarak ... şu cümleleri söyledi:
• 7.C.2. Ürün Geliştirme ünitesi için, öğrencilerin ergonomik ve mekanik tasarım özelliklerini kavramalarını sağlamak amacıyla, günlük hayatta kullandıkları bir ürünü seçmelerini ve bu ürünü nasıl daha ergonomik ve işlevsel hale getirebileceklerini düşünmelerini isteyebiliriz. Öğrenciler, tasarladıkları ürünün taslağını çizebilir, malzeme listesi hazırlayabilir ve ürünün ergonomi kriterlerine uygunluğunu değerlendirebilirler. Bu çalışma, öğrencilerin üretken, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.
• 7.Ç.1. Enerjinin Dönüşümü ve Tasarım ünitesi için, öğrencilerin doğal kaynaklarla enerji elde etme teknolojilerini öğrenmelerini sağlamak amacıyla, öğrencilere farklı enerji kaynaklarının avantaj ve dezavantajlarını araştırmalarını ve bunları bir tablo halinde sunmalarını söyleyebiliriz. Öğrenciler, ayrıca, doğal kaynaklarla çalışan bir ürün tasarlayabilir ve bu ürünün nasıl enerji dönüşümü sağladığını açıklayabilirler. Bu çalışma, öğrencilerin bilimsel araştırma, tasarım ve sunum becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.
• 7.Ç.2. Engelsiz Hayat Teknolojileri ünitesi için, öğrencilerin özel gereksinimli bireylerin yaşama zorluklarını ifade etmelerini sağlamak amacıyla, öğrencilere farklı özel gereksinimlere sahip bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları engelleri ve ihtiyaçlarını araştırmalarını ve bunları bir sunum veya poster şeklinde paylaşmalarını isteyebiliriz. Öğrenciler, ayrıca, özel gereksinimli bireylerin yaşam kalitesini artırmak için neler yapabileceklerini düşünebilir ve bunları sınıf arkadaşlarıyla tartışabilirler. Bu çalışma, öğrencilerin empati, araştırma ve iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.
• 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum ünitesi için, öğrencilerin tasarım sürecinin basamaklarını uygulamalarını sağlamak amacıyla, öğrencilere bir tasarım problemi vererek, bu problemi nasıl çözeceklerini adım adım planlamalarını isteyebiliriz. Öğrenciler, tasarım problemini tanımlayabilir, araştırma yapabilir, tasarım planı hazırlayabilir, model veya prototip oluşturabilir, tasarımı değerlendirebilir ve gerekirse yeniden yapılandırabilirler. Bu çalışma, öğrencilerin tasarım becerilerini, özgüvenlerini ve işbirliği yapma yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.
8. sınıflarda kazanımlara göre yapılacak çalışmaların planlanması adına öneri olarak Mürsel EREN şu cümleleri söyledi:
• 8.C.2. Ürün Geliştirme ünitesi için, öğrencilerin ergonomi kavramını anlamalarını sağlamak amacıyla, öğrencilere farklı ürünlerin ergonomik olup olmadığını değerlendirmelerini ve nedenlerini açıklamalarını isteyebiliriz. Öğrenciler, ayrıca, ergonomi kavramını dikkate alarak günlük hayatta kullandıkları bir ürünü yeniden tasarlayabilir ve bu tasarımın kullanıcıya sağladığı avantajları belirtebilirler. Bu çalışma, öğrencilerin analitik düşünme, tasarım ve iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.
• 8.C.3. Mühendislik ve Tasarım ünitesi için, öğrencilerin mühendislik ve tasarım ilişkisini kavramalarını sağlamak amacıyla, öğrencilere çevrelerindeki ürünlerin hangi mühendislik ve tasarım kavramlarına dayandığını araştırmalarını ve bunları bir sunum veya poster şeklinde paylaşmalarını söyleyebiliriz. Öğrenciler, ayrıca, mühendislik tasarım sürecini kullanarak bir ürün tasarlayabilir ve bu süreçte karşılaştıkları sınırlılıkları ve çözüm yollarını açıklayabilirler. Bu çalışma, öğrencilerin bilimsel araştırma, tasarım ve sunum becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.
• 8.C.4. Doğadan Tasarıma ünitesi için, öğrencilerin biyotaklit kavramını öğrenmelerini sağlamak amacıyla, öğrencilere doğada bulunan canlıların veya sistemlerin nasıl tasarım ilhamı kaynağı olduğunu örneklerle gösteren bir video izletip, bu video hakkında sorular sorabiliriz. Öğrenciler, ayrıca, biyotaklit ile tasarlanmış bir ürünü analiz edebilir ve gündelik hayatlarında var olan bir sorunun çözümünde biyotaklit kavramını kullanarak bir ürün tasarlayabilirler. Bu çalışma, öğrencilerin doğa bilinci, tasarım ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.
• 8.Ç.1. Ulaşım Teknolojileri ünitesi için, öğrencilerin ulaşım araçlarının tasarımında dikkate alınan temel prensipleri anlamalarını sağlamak amacıyla, öğrencilere farklı ortamlarda (kara, hava, su, uzay) kullanılan ulaşım araçlarının özelliklerini ve işlevlerini araştırmalarını ve bunları bir tablo halinde sınıflandırmalarını isteyebiliriz. Öğrenciler, ayrıca, farklı ortamlarda çalışabilecek bir ulaşım aracı tasarlayabilir ve bu aracın nasıl hareket ettiğini ve hangi enerji kaynağını kullandığını açıklayabilirler. Bu çalışma, öğrencilerin bilimsel araştırma, tasarım ve sunum becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.
• 8.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum ünitesi için, öğrencilerin tasarım sürecinin basamaklarını uygulamalarını sağlamak amacıyla, öğrencilere günlük hayatta karşılaştıkları bir tasarım problemi seçmelerini ve bu problemi nasıl çözeceklerini adım adım planlamalarını isteyebiliriz. Öğrenciler, tasarım problemini tanımlayabilir, araştırma yapabilir, tasarım planı hazırlayabilir, model veya prototip oluşturabilir, tasarımı değerlendirebilir ve gerekirse yeniden yapılandırabilirler. Bu çalışma, öğrencilerin tasarım becerilerini, özgüvenlerini ve işbirliği yapma yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.
3. Gündem maddesi ile ilgili şu görüşler belirtildi:
• ..., Teknoloji ve Tasarım öğretim programında belirtilen ortak hedeflere ulaşılması için öğrencilerin bilgi, beceri, değer ve tutum kazanmalarını sağlamak amacıyla öğretim programının güncel durumunu ve değişikliklerini takip etmenin, öğretim programının uygulanmasında karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini paylaşmanın, öğretim programının değerlendirilmesi için uygun araç ve yöntemleri kullanmanın önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, öğrencilerin öğrenme sürecine aktif katılımını sağlamak, öğrencilerin öğrenme ürünlerini değerlendirmek ve geri bildirim vermek, öğrencilerin başarı, zorluk ve gelişim durumlarını izlemek ve raporlamak gibi çalışmaların da yapılması gerektiğini vurguladı.
• Mürsel EREN, Teknoloji ve Tasarım öğretim programında belirtilen ortak hedeflere ulaşılması için öğrencilerin ilgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirmek için ek kaynaklar ve materyaller sunmanın, öğrencilerin farklılaştırılmış öğrenme ihtiyaçlarına göre destekleme ve yetiştirme çalışmaları yapmanın, öğrencilerin ilgi, yetenek ve motivasyonlarını arttırmak için rehberlik ve danışmanlık hizmetleri vermenin önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, öğrencilerin araştırma, uygulama ve tasarım becerilerini geliştirmek için proje ve etkinlikler düzenlemenin, öğrencilerin üretken eleştirel ve işbirlikçi düşünme becerilerini geliştirmek için soru sorma, tartışma, problem çözme, karar verme gibi yöntemler kullanmanın önemli olduğunu ifade etti.
• ..., Teknoloji ve Tasarım öğretim programında belirtilen ortak hedeflere ulaşılması için öğrencilerin teknolojiyi etkili ve sorumlu bir şekilde kullanmalarını sağlamak için teknoloji entegrasyonu yapmanın, öğrencilerin teknolojiye karşı tutum ve farkındalıklarını geliştirmek için teknolojinin avantaj ve dezavantajlarını, etik ve güvenlik kurallarını, teknolojinin toplum ve çevre üzerindeki etkilerini öğretmenin ve örneklemenin önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, öğrencilerin teknoloji ve tasarım alanındaki güncel gelişmeleri takip etmelerini ve bu gelişmeleri kendi çalışmalarına yansıtmalarını teşvik etmenin önemli olduğunu söyledi.
• Mürsel EREN, öğrencilerin ürün değerlendirmelerinin daha sağlıklı olması için mümkünse ürün değerlendirme notlarının verileceği haftalarda, iki grubun birleştirilerek, iki zümre öğretmeninin ortak bir anlayışıyla, daha adil ve daha objektif bir değerlendirme yapılabileceğini belirtti.
4. Gündem maddesi ile ilgili şu görüşler belirtildi:
Yıllık Planlarda Atatürk İlke ve İnkılaplarının önemli gün ve haftalarda ağırlıklı olarak işleneceği, haftaya göre aşağıda olduğu gibi konuların uygulanmasına karar verildi.
7. SINIFLAR:
- Atatürk’ün Bilim ve Teknolojiye Verdiği Önem
- Eylemsel Düşünür Olarak ATATÜRK
- Atatürk Kişilik Özellikleri
- Atatürk’ün Çocuk Sevgisi
- Atatürk’ün Gençliğe Verdiği Önem
- Atatürk’ün Birleştirme-Bütünleştirme Gücü
- Atatürk’ün Yaratıcı Özellikleri
- Atatürk’ün Eğitime Verdiği Önem
- Atatürk’ün Rehberliği
8. SINIFLAR
- Atatürk’ün Bilim ve Teknolojiye Verdiği Önem
- Atatürk’ün İnkılapçılık Özellikleri
- Atatürk’ün Sabır ve Disiplin Anlayışı
- Atatürk’ün Planlı ve Metotlu Çalışması
- Atatürk’ün İleri Görüşlülüğü
5. Gündem maddesi ile ilgili şu görüşler belirtildi:
• Mürsel EREN, öğrenci başarısının artırılmasında öğrencilerin ilgileri göz önünde bulundurularak konuların işlenmesi ve öğrencilere dersin genel amaçları doğrultusunda uygulama yaptırılmasının önemini belirtti.
• ..., her öğrencinin farklı olduğunu ve öğrencilerimizin içinde bulundukları ruh hali, kişilik özellikleri, aile yapıları vb. rehberlik bilgilerine yeterli düzeyde sahip olursak onlara karşı doğru yaklaşımı sergileyeceğimizi belirtti. İlgili bir öğretmene sahip öğrencilerin öğrenmeye daha hevesli olduğunu belirtti.
• ..., öğrencilere yaptırılacak uygulamaların çevre, okul ve velilerin imkânları dikkate alarak yaptırılması gerektiğini belirtti. Öğrenci başarısı üzerinde velilere de çok büyük iş düştüğünü, velilerle ne kadar sık iletişime geçilirse öğrenci başarısının ve ilgisinin o kadar artacağını belirtti.
• Mürsel EREN, öğrencilerin hedef belirlemeleri ve motivasyonlarını arttırmaları için veli görüşü ve önerilerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti. İyi bir teknoloji ve tasarım eğitimi, öğrencilerin yenilikçi düşünce süreçlerini geliştirirken aynı zamanda teknik beceri ve bilgi de kazandırması gerektiğini belirtti. Teknoloji ve Tasarımın iş dünyasındaki uygulamaları ve işletme becerileri hakkında fikir sahibi olmaları için öğrencilere örnek teşkil edecek kişi, kurum veya kuruluşlara ait başarı videoları izletmenin önemini belirtti.
• ..., imkânlar dahilinde öğrencilerin mutlaka bilgisayar yazılımları, tasarım araçları ve teknolojik cihazlar gibi donanımlarla teknolojik beceriler kazandırılması gerektiğini belirtti. Yenilikçi düşünce sürecini geliştirmek için öğrenciler fikirlerini nasıl ifade edecekleri ve nasıl çalışacakları konularında eğitilmesi gerektiğini belirtti.
• ..., teknolojinin sosyal ve etik yönleri hakkında eğitim verilmesinin önemini belirtti. Velilerle teknoloji bağımlılığının önüne geçilmesi konusunda devamlı iletişim halinde olmaları gerektiğini belirtti.
6. Gündem maddesi ile ilgili şu görüşler belirtildi:
• Mürsel EREN, eğitimin kalitesi açısından öğretmenler arası bilgi alışverişinin önemli olduğunu, herhangi bir konuda destek almanın, eğitiminin kalite çıtasını yükseltmek açısından önemli olduğunu belirtti.
• ..., diğer branşlarla okulda görüşülemediği zamanlarda da ihtiyaç duyulan durumlarda çevrimiçi platformlar ve sosyal medya araçlarının kullanıldığını ve bu iletişimin eğitim öğretim açısından son derece yararlı olduğunu belirtti.
• ..., Görsel Sanatlar öğretmenleri ile iş birliği yaparak, “Özgün Ürünümü Tasarlıyorum” etkinliğinde öğrencilerin estetik duygusunu ve üretkenliğini geliştirmeye yönelik ortak sanat ve tasarım projeleri üzerinde, farklı materyallerle çalışabilir olduğunu belirtti.
• Mürsel EREN, Bilişim Teknolojileri öğretmenleriyle iş birliği yaparak, öğrencilerin dijital becerilerini geliştirmeye yönelik kodlama ve programlama gibi konularda da ortak çalışmalar yapılabilir olduğunu belirtti.
• ..., Teknoloji ve Tasarım dersinin, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) yaklaşımıyla işlenmesi gerektiğini, bu nedenle, Fen Bilimleri ve Matematik öğretmenleriyle iş birliği yaparak STEM projeleri geliştirmenin çok faydalı olacağını belirtti.
• ..., bu dönem ve bir sonraki eğitim – öğretim yılının ilk döneminde özellikle Matematik ve Fen Bilimleri öğretmenleriyle iş birliği yapmanın faydalı olacağını belirtti. Örneğin “Temel Tasarım”, “Özgün Ürünümü Üretiyorum” gibi bazı etkinliklerde geometrik kavramları ve fizik prensiplerini tasarıma uyarlayarak ortak projeler geliştirilebilir olduğunu belirtti.
7. Gündem maddesi ile ilgili şu görüşler belirtildi:
• ..., daha önceki yıllarda olduğu gibi bilim, teknoloji, inovasyon ve tasarım ile ilgili kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin veya bu alanlarda çalışan uzman, bilim insanı veya tasarımcıların seminer vermesi için okulumuza davet edilmesinin veya online olarak (webinar) katılım sağlamalarının öğrencilerimizde ilgi ve başarı düzeyinin artırdığını gözlemlediğimizi belirtti.
• ..., webinar ve seminerlerin bu sene de aynı şekilde yapılmasını belirtti. Okul dışında da düzenlenecek gezi, gözlem ve araştırmaya dayalı etkinliklerin yıl içerisinde, eğitim süreci boyunca yapılacak araştırmalarla planlanarak yapılmasını belirtti.
8. Gündem maddesi ile ilgili şu görüşler belirtildi:
• Gamze ARI, işlik veya sınıf ortamında uyulması gereken kurallar hakkında öğrencilere bilgi verilmesinin önemini belirtti. Her etkinlik sonrası işlik veya sınıf temizliğinin yapılmasını, araçların kullanıldıktan sonra yerlerine yerleştirilmesi konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesini belirtti.
• ..., Teknoloji ve Tasarım dersi yürütülürken araç ve gereçlerin iş güvenliği esaslarına uygun bir şekilde kullanılması ve öğrencilerde iş güvenliği bilinci oluşturulması konusunda öğrencilerin bilgilendirmesinin önemini belirtti.
• Mürsel EREN, öğrencilere iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kamu spotları izlettirilerek, iş güvenliğine dikkat çekici uyarı levhalarının asılmasının önemini belirtti.
9. Gündem maddesi ile ilgili şu görüşler belirtildi:
• Mürsel EREN, öğrencilerin karar verme, problem çözme ve eleştirel düşünceden oluşan üst düzey düşünme becerileri ile sosyal duygusal düşünme becerilerini hayata geçirmelerine yönelik derste yaratıcı drama, münazara gibi farklı etkinliklerin ve yaparak yaşayarak öğrenme gibi tekniklere başvurmanın yararlı olacağı vurguladı.
10. Gündem maddesi ile ilgili şu görüşler belirtildi:
• ..., milli, manevi ve ahlaki değerlerin örtük öğrenme yoluyla eğitim-öğretim süreçlerinde etkin bir şekilde yürütülmesini belirtti.
• ..., sosyal sorumluluk programı kapsamında ders bazında yürütülebilecek faaliyetler olarak engelsiz yaşam teknolojileri ünitesinde engelli bireyler için empati odaklı sosyal sorumluluk projeleri yürütülebileceği bunun için öğrenciler ile de fikir birliği sağlanarak birlikte karar verilmesi gerektiği belirtildi.
11. Gündem maddesi ile ilgili şu görüşler belirtildi:
• ..., dersimizle ile ilgili olası açılabilecek hizmet içi eğitime bağlı kurs veya seminerler takip edilmesinin önemini belirtti. Hizmet içi eğitim kursları ile alınacak robotik kodlama vb. eğitimlerin branş bazında dersimize önemli katkılar sağlayabileceğimizi belirtti. Ayrıca, farklı branşlardan öğretmenlerle ortaklaşa katılacağımız hizmet içi eğitim kursları, disiplinler arası iş birliğini geliştirmemize de yardımcı olacağını belirtti.
• Mürsel EREN, dersimizle ilgili olası açılan yeni bir hizmet içi eğitimin bilgisinin Teknoloji ve Tasarım WhatsApp grubunda paylaşılmasının faydalı olacağını belirtti. Bu sayede iletişimimizi güçlendirerek daha etkili bir işbirliği ortamı oluşturabileceğimizi belirtti.
• ..., dersimizde öğrencileri toplumsal sorunlara çözüm üretmeye yönelik etkinlikler yaptırmanın, öğrencilerin sosyal sorumluluk bilinci kazanmasında, özgüvenlerinin artmasında ve girişimcilik ruhlarının gelişmesinde önemli bir rolü olduğunu belirtti.
• Mürsel EREN, öğrenci başarısını ve motivasyonu artırmak için farklılaştırılmış öğretim yöntemlerinin kullanılmasının gerektiğini, her öğrenci farklı öğrenme stillerine ve becerilere sahip olduğu için, her öğrenciye uygun öğrenme fırsatları sunulmasının önemli olduğunu belirtti.
• ..., öğrenci ve velilerle iletişimi artırmak için çalışmalar yapılması gerektiğini bu sayede öğrencilerin akademik ve kişisel gelişimlerini destekleyebileceğimizi ve velilerin okuldaki öğrenme sürecine daha fazla katılım sağlayabileceğini belirtti.
• ..., ders materyalleri ve kaynaklarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini, bu sayede öğrencilere daha çeşitli ve etkili öğrenme olanakları sunulabileceğini ve dersin kalitesinin artırılabileceğini belirtti.
• ..., öğrencilerimizi okul içi ve dışı, Teknoloji ve Tasarım ders içeriği ile ilgili yarışmalara ve etkinliklere katılıma teşvik edebileceğimizi, bu sayede öğrencilerin pratik becerilerinin geliştirmeleri ve üretkenliklerinin daha da ileri düzeye taşımaları sağlanabilir olduğunu belirtti. Ayrıca, bu tür etkinlikler öğrencilerin motivasyonunu artırarak derslere olan ilgilerini arttıracağını ve öğrenme deneyimlerini zenginleştireceğini belirtti.
• Mürsel EREN, dersimize ilişkin web sitesi veya blog oluşturulabileceğini, sosyal medya platformları kullanılarak dersimizle ilgili bilgiler ve duyurular paylaşılabileceğini belirtti. Bu sayede öğrencilerin ders materyallerine daha kolay erişmeleri sağlanabilir ve ders içeriği ile ilgili etkileşim artırılabilir olduğunu belirtti. Ayrıca, bu şekilde öğrencilerin ders dışında da konuları araştırıp öğrenmeleri teşvik edilebilir ve dersle ilgili ilgi çekici içerikler paylaşarak öğrenme motivasyonları artırılabilir olduğunu belirtti.
12. Gündem maddesi ile ilgili şu görüşler belirtildi:
• Mürsel EREN, öğrencinin yıl içinde yaptığı çalışmalardan seçilen çalışmalarının sergilenmesi için okul bünyesinde okul yönetimi, öğretmenler, veliler ve çevre okulların davet edilmesi ile “Bunu Ben Yaptım” sergisi yapılmasını belirtti.
• ..., yapılan sergilerin öğrencilere motivasyon, kendine güven, kendini ifade edebilme ve özgüven kazandırmak açısından çok önemli olduğunu belirtti.
• ..., serginin Mayıs ayının son haftaları arasında yapılmasının daha uygun olduğunu belirtti. Sergi yapma durumunun o anki şartlara göre düşünülebileceğini ve duruma göre sergi tarihinin daha erken bir tarihe çekilebileceğini belirtti.
13. Gündem maddesi ile ilgili şu görüşler belirtildi:
• Mürsel EREN, özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için Bireyselleştirilmiş Eğitim Programları (BEP), öğrencilerin bireysel gereksinimlerine uygun bir eğitim ortamı sağlamak amacıyla büyük önem taşıdığını belirtti. Teknoloji ve Tasarım dersi, proje tabanlı bir yapıya sahip olup biraz da el becerisi gerektiren bir alanı kapsadığından dolayı, her öğrencinin kendi özellikleri, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda değerlendirildiği bir ortamda BEP’e olan ihtiyacın diğer derslere nazaran Teknoloji ve Tasarım dersinde çok daha az olduğunu belirtti.
• ... dersimizin, öğrencilere yaratıcılıklarını kullanarak projeler üretmesine ve bir yandan el becerilerini de geliştirmesine fırsatı sunduğunu belirtti. Dolayısıyla, BEP’in esnek bir şekilde uygulanması ve öğrenciye özel gereksinimlere uygun olarak düzenlenmesi, başarılı bir eğitim deneyimi için kritik bir adım olduğunu belirtti. İlgili paydaşlarla işbirliği yaparak, her öğrencinin potansiyelini en iyi şekilde ortaya çıkarmak için bu dersin içeriği ve uygulamaları adapte edilebilir olduğunu belirtti
14. Gündem maddesi ile ilgili şu görüşler belirtildi:
• Katılımcıların görüşülmesini istedikleri diğer gündem maddeleri, Müdür Yardımcısı ... tarafından soruldu. Katılımcılardan bu gündem maddesi ile ilgili görüş bildiren olmadığı için bu gündem maddesi görüşülmüş sayıldı.
15. Gündem maddesi ile ilgili şu görüşler belirtildi:
• Başka söz alan olmadığı için, Müdür Yardımcısı ..., 2023 - 2024 eğitim - öğretim yılı 2. döneminin herkese sağlık, mutluluk ve başarı getirmesini dileyerek toplantıyı sonlandırmıştır.
ALINAN KARARLAR:
- Proje tabanlı öğrenmeye ilk dönemde önem verilmesi ve öğrencilerin gruplar halinde projeler üzerinde çalışarak araştırma becerilerini geliştirmeleri ve takım çalışmasını öğrenmeleri sağlanması kararı alındı.
- Bilgisayar Destekli Tasarım ünitesinde öğrencilerin tasarım programları konusunda becerilerini geliştirmeye devam edilmesi kararı alındı.
- Derste katılımı ve motivasyonu düşük olan öğrenciler için veli görüşmeleri ve birebir öğrenci görüşmeleri gibi yöntemler kullanarak bu sorunun çözüme kavuşturulması kararı alındı.
- Velilerle düzenli iletişim kurulması, WhatsApp grupları ve veli bilgilendirme toplantıları aracılığıyla dersler ve öğrenci performansları hakkında velilerin bilgilendirilmesi kararı alındı.
- Okuldaki teknolojik imkanların yetersizliği sorununa çözüm bulmak için okul yönetimine ve ilçe milli eğitim müdürlüğüne ek imkân talep edilmesi kararı alındı.
- Oyunlar, yarışmalar ve grup çalışmaları gibi yöntemlerle öğrencilerin derse daha aktif katılımı sağlanması kararı alındı.
- Öğretmenlerin kendini geliştirmek için kurslara ve seminerlere katılması teşvik edilmesi kararı alındı.
- Öğrencilerin zaman yönetimi becerilerini geliştirmek için çalışmalar yapılması ve ödevlerin zamanında tamamlanmamasının önüne geçilmesi kararı alındı.
- Birebir öğrenci görüşmeleri ve velilerle iletişim kurarak öğrencilerin derslere olan ilgilerini ve motivasyonlarını artırmak için çalışmalar yapılması kararı alındı.
- Öğrencilerin farklı öğrenme stillerini göz önünde bulundurarak ders işlenmesi. Video, animasyon, interaktif içerikler ve gerçek hayattan örneklerle öğrenci ilgisinin artırılması kararı alındı.
- Anketler, gözlemler ve birebir görüşmeler ile öğrencinin ders ile ilgili memnuniyetinin artırılması kararı alındı.
- Atatürk İlke ve İnkılaplarının, yıllık planlarda belirtilen önemli gün ve haftalarda ağırlıklı olarak işlenmesi kararı alındı.
- 7. Sınıflarda, Atatürk’ün Bilim ve Teknolojiye Verdiği Önem, Eylemsel Düşünür Olarak Atatürk, Atatürk Kişilik Özellikleri, Atatürk’ün Çocuk Sevgisi, Atatürk’ün Gençliğe Verdiği Önem, Atatürk’ün Birleştirme-Bütünleştirme Gücü, Atatürk’ün Yaratıcı Özellikleri, Atatürk’ün Eğitime Verdiği Önem, Atatürk’ün Rehberliği konularının uygulanması kararı alındı.
- 8. Sınıflarda, Atatürk’ün Bilim ve Teknolojiye Verdiği Önem, Atatürk’ün İnkılapçılık Özellikleri, Atatürk’ün Sabır ve Disiplin Anlayışı, Atatürk’ün Planlı ve Metotlu Çalışması, Atatürk’ün İleri Görüşlülüğü, Atatürk’ün Nutuk’u, Atatürk’ün Millî Mücadelede Önderliği, Atatürk’ün Cumhuriyetçilik İlkesi, Atatürk’ün Milliyetçilik İlkesi uygulanması kararı alındı.
- Uygulamaların çevre, okul ve velilerin durumları göz önünde bulundurularak planlanması kararı alındı.
- Teknolojinin sosyal ve etik boyutları hakkında bilgilendirme yapılması kararı alındı.
- Velilerle teknoloji bağımlılığına karşı önlem almak için sürekli iletişimde olunması kararı alındı.
- İmkanlar elverdiğince öğrencilerin bilgisayar programları, tasarım araçları ve teknolojik cihazlar gibi donanımlarla teknolojik beceriler kazanmaları kararı alındı.
- Öğrencilere çeşitli yazılım ve tasarım araçlarını tanıtmak ve bu araçları kullanarak kendi projelerini oluşturmalarını sağlamak kararı alındı.
- Öğrencilerin fikir üretme, prototip oluşturma, test etme ve geliştirme aşamalarını yaşamaları kararı alındı.
- Bu aşamalarda soru sorma, tartışma, problem çözme, karar verme gibi yöntemlerin kullanılması kararı alındı.
- Teknolojinin artı ve eksi yönlerini, etik ve güvenlik kurallarını, teknolojinin toplum ve çevre üzerindeki etkilerini öğretmek ve örnekler vermek kararı alındı.
- Öğrencilerin teknolojiyi etkin ve sorumlu bir şekilde kullanmalarını sağlamak için teknoloji entegrasyonu gerçekleştirmek kararı alındı.
- Öğrencilerin teknolojiye karşı tutum ve farkındalıklarını arttırma kararı alındı.
- Öğrencilerin ilgi alanlarına uygun konular seçerek ve dersin genel hedeflerine uygun uygulamalar yaparak öğrenmeyi kolaylaştırmak kararı alındı.
- Öğrencilerin kendilerine hedef koyarak ve motivasyonlarını yükselterek başarıya ulaşmaları için velilerin görüşlerine ve tavsiyelerine kulak verilmesi kararı alındı.
- Öğrencilerin farklılıklarına saygı duyarak ve doğru yaklaşım göstererek öğrencilerle iletişim kurmak kararı alındı.
- Öğrencilerin teknolojik beceriler edinmelerinin zorunlu olduğunu ve bu becerileri geliştirmek için bilgisayar programları, tasarım araçları ve teknolojik cihazlar gibi olanaklardan yararlanılması kararı alındı.
- İhtiyaç duyulan durumlarda çevrimiçi platformlar ve sosyal medya araçlarının kullanılacağı kararı alındı.
- Bilim, teknoloji, inovasyon ve tasarım ile ilgili kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin veya bu alanlarda çalışan uzman, bilim insanı veya tasarımcıların seminer vermesi için okulumuza davet edilmesi veya online olarak (webinar) katılım sağlamalarının öğrencilerde ilgi ve başarı düzeyini artırdığı gözlemlendi ve bu uygulamanın devamına kararı alındı.
- Okul dışında da düzenlenecek gezi, gözlem ve araştırmaya dayalı etkinliklerin yıl içerisinde, eğitim süreci boyunca yapılacak araştırmalarla planlanarak yapılması kararı alındı.
- İşlik veya sınıf ortamında uyulması gereken kurallar hakkında öğrencilere bilgi verilmesi ve her etkinlik sonrası işlik veya sınıf temizliğinin yapılmasının, araçların kullanıldıktan sonra yerlerine yerleştirilmesi konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesi kararı alındı.
- Teknoloji ve Tasarım dersi yürütülürken araç ve gereçlerin iş güvenliği esaslarına uygun bir şekilde kullanılması ve öğrencilerde iş güvenliği bilinci oluşturulması konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesi ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kamu spotları izlettirilerek, iş güvenliğine dikkat çekici uyarı levhalarının asılması kararı alındı.
- Derslerde yaratıcı drama, münazara gibi farklı etkinliklerin ve yaparak yaşayarak öğrenme gibi tekniklerin kullanılmasıyla öğrencilerin karar verme, problem çözme ve eleştirel düşünceden oluşan üst düzey düşünme becerilerini ve sosyal duygusal düşünme becerilerini hayata geçirmelerinin sağlanması kararı alındı.
- Engelsiz yaşam teknolojileri ünitesinde engelli bireyler için empati odaklı sosyal sorumluluk projeleri yürütülmesi ve bunun için öğrenciler ile de fikir birliği sağlanarak birlikte karar verilmesi kararı alındı.
- Dersimizle ilgili olası açılabilecek hizmet içi eğitime bağlı kurs veya seminerlerin takip edilmesi kararı alındı.
- Hizmet içi eğitim kursları ile alınacak robotik kodlama, 3D tasarım, yapay zekâ gibi eğitimlerin branş bazında dersimize önemli katkılar sağlayabileceği kararı alındı.
- Farklı branşlardan öğretmenlerle ortaklaşa katılacağımız hizmet içi eğitim kurslarının disiplinler arası iş birliğini geliştirmemize de yardımcı olacağı kararı alındı.
- Dersimizle ilgili olası açılan yeni bir hizmet içi eğitimin bilgisinin Teknoloji ve Tasarım WhatsApp grubunda paylaşılması kararı alındı.
- Öğrenci ve velilerle iletişimi artırmak için çalışmalar yapılması kararı alındı.
- Velilerle düzenli olarak toplantılar, seminerler, bilgilendirme ve değerlendirme faaliyetleri yapılması kararı alındı.
- Velilerin Teknoloji ve Tasarım dersinin önemi, amaçları, içeriği, yöntemleri ve değerlendirme kriterleri hakkında bilgilendirilmesi kararı alındı.
- Öğrencilerimizi okul içi ve dışı, Teknoloji ve Tasarım ders içeriği ile ilgili yarışmalara ve etkinliklere katılıma teşvik etme kararı alındı.
- Öğrencilerin yıl içinde yaptığı çalışmalardan seçilenlerin sergilendiği “Bunu Ben Yaptım” sergisinin okul bünyesinde düzenlenmesi kararı alındı.
- Sergiye okul yönetimi, öğretmenler, veliler ve çevre okullar davet edileceği kararı alındı.
- Serginin Mayıs ayının son haftaları arasında yapılması uygun görüldü kararı alındı.
- Duruma göre sergi tarihinin daha erken tarihe çekilebileceği kararı alındı.
- İsteyen öğretmenlerin dijital ortamda da sergi oluşturabileceği kararı alındı.
Yazar: Mürsel EREN
#TeknolojiVeTasarım #ZümreToplantısı #YenilikçiEğitim #ProjeBazlıÖğrenme #DisiplinlerArasıİşbirliği #ÖğrenciMerkezliEğitim #DeğerlerEğitimi #MeslekiGelişim #İşSağlığıVeGüvenliği #TasarımOdaklıDüşünme #YenilikçiDüşünce #ProblemÇözme #ÜretkenDüşünme #İnovatifEğitim #ÖzgünTasarım #EğitimdeTeknoloji
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder