15 Mart 1892'de Jesse W. Reno, yürüyen merdiven için patent aldı. Yürüyen merdivenler, basamakları sürekli dönen bir düzenek üzerine yerleştirilmiş, elektrikle çalışan sistemlerdir. İnsanları hızlıca yukarı veya aşağı taşırlar ve asansörlere göre daha fazla kişi taşıyabilirler.
Çalışmamı PowerPoint Dosyası olarak (ziplenmiş) indirmek için buraya tıklayınız.
Yürüyen merdivenler genellikle otellerde, alışveriş merkezlerinde, tren ve metro istasyonlarında, alt geçitlerde ve havalimanlarında kullanılır. Çoğu zaman yanlarında normal merdivenler de bulunur.
Siz hangisini tercih edersiniz? Normal merdivenleri mi, yoksa yürüyen merdivenleri mi?
İsveçli bilim insanlarının 69 kişiyle yaptığı bir araştırma, asansör ve yürüyen merdiven kullanmayı bırakanların daha zinde olduğunu, bel çevrelerinin daha dar, vücut yağ oranlarının ve kan basınçlarının daha düşük olduğunu gösterdi.
Cenevre Üniversitesi uzmanlarına göre normal merdivenleri kullanarak zamansız ölümlerin yüzde 15'inin önüne geçilebilir.
İngiliz Profesör Adam Timmis, yapılan egzersiz fazla olmasa da faydalarının açık şekilde görüldüğüne dikkat çekiyor. Araştırmanın sonuçları, Avrupa Kardiyoloji Birliği'nin toplantısında açıklandı.
69 katılımcının, araştırmaya dahil olmadan önceki hayatlarında haftada en fazla iki saat egzersiz ya da spor yaptıkları, günde 10 kattan fazlasını yürüyerek çıkmadıkları ve genellikle hareketsiz oldukları belirtiliyor.
12 hafta süren araştırmada, üniversite çalışanlarından oluşan gönüllülerden, işteyken asansör yerine merdiven kullanmaları istenmiş. Bu süre zarfında deneklerin inip çıktıkları kat sayısı, günde ortalama 5'ten 23'e çıkmış...
Üç ayın sonunda yapılan testlerde, deneklerin akciğer kapasiteleri, kan basınçları ve kolesterol değerlerinin çok daha iyi olduğu anlaşılmış.
Ayrıca kilolarının, vücutlarındaki yağ oranı ve bel çevresi genişliğinin de düştüğü saptanmış.
Tümü beraber hesaplandığında, bu yöntemin uygulanmasıyla erken yaşta ölüm riskinin yüzde 15 azaldığını ortaya koyuyor.
Uzmanlar bulguların şimdi daha uzun vadeli ve kapsamlı deneylerle doğrulanmasını hedefliyorlar.
Peki, insanları normal merdivenleri tercih etmeye nasıl teşvik edebiliriz?
Cevaplarınız, yürüyen merdiveni kapatırım, yürüyen merdiveni kaldırırım, yürüyen merdiveni en başta yaptırmam, yürüyen merdiveni yasak ederim gibi cevaplar olmasın lütfen…
Çünkü Teknoloji ve Tasarım dersi bir çözüm dersidir. Biz, insanların kendi tercihleriyle seçim yapmasını istiyoruz. Bir sorunla karşılaştığımızda, başa çıkmak için gerekli çabayı gösteririz. "Her şeyi yasaklayalım, sorunu kökünden halledelim" mantığını benimsemeyiz. Bunun yerine, yenilikçi ve farklı çözümler üretmeye odaklanırız. İnsanların tercihlerini dikkate alan tasarımlar geliştirmeye çalışırız.
Bu nedenle Teknoloji ve Tasarım dersi bir çözüm dersidir.
Yazar: Mürsel EREN
Kaynaklar:
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Jesse_W._Reno
- https://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2008/09/printable/080901_longlife.shtml
- https://www.youtube.com/watch?v=7PPo2kScP4s
#YürüyenMerdiven #NormalMerdiven #SağlıklıYaşam #AktifYaşam #YenilikçiFikirler #TasarımÇözümleri #EğlenceliFikirler #Gamification #SağlıkBilinci #SosyalSorumluluk #SanatEntegrasyonu #AkıllıTasarım #YeşilTeknoloji #TeknolojiVeTasarım #ÇözümOdaklı #YenilikçiDüşünce #AktifUlaşım #ŞehirTasarımı #BinaTasarımı #SürdürülebilirYaşam
Yürüyen merdivende mesafe uzun olduğunda ,merdiven üzerinde de yavaşça yürümeyi mantıklı bir çözüm görüyorum.
YanıtlaSil