Patenti Alınmış En Garip İcatlar (İnovatif Düşüncenin Geliştirilmesi ve Fikirlerin Korunması)

Deha mı Delilik mi? Hepimizin günlük hayatımızı kolaylaştıran, hatta hayatımızı değiştiren icatlara hayran kaldığımız doğrudur. Fakat bazı icatlar vardır ki, işlevsellikten çok tuhaflıklarıyla ön plana çıkar. Bu garip buluşlar, yenilikçi düşüncenin sınırlarını zorlayan, bazen de gülümseten örneklerdir.

Bir hayal gücü ürünü mü, yoksa günlük hayatta pratik bir çözüm arayışı mı? Bu yazımızda, patentlenmiş ama seri üretime girmemiş, ilginç icatlara göz atacağız. Havalı yataktan kuş bezlerine, dondurma yiyen makinelerden çöp toplama giysisine kadar, bu icatlar sizi şaşırtmaya ve gülümsetmeye hazır. Sizi garip icatların dünyasına davet ediyoruz, gelin birlikte bu sıra dışı buluşları keşfedelim. :)

Çalışmamı PDF dosyası olarak indirmek için tıklayınız.


Havalı yatak (Mucit: Bill Patent Tarihi: 1989):

Mucidi Bill bu yatağın özellikler bekâr erkekler için son derece kullanışlı olduğunu düşünmüş. Helyum dolu olan yatak üzerinde bir ağırlık olmadığı zaman, doğal olarak, havalanıp tavana yapışıyor.

Böcek egzersiz aleti (Mucit: Tom Patent Tarihi: 1988)

Böceklerin yeterince hareketli bir yaşama sahip olmadığından endişe eden Tom, böcekler için bir egzersiz aleti üretmiş. Bu son derece önemli icadın böcekler tarafından takdir görüp görmediği ise hala merak konusu.

Tek Kişilik helikopter (Mucit: Harry Patent Tarihi: 1977):

Ulaşım problemini kökten çözebilecek harika bir buluş. Pervaneleri pedallar yardımı ile çalışıyor. Hem hızlı hem de yakıt sorunu yok. Sorun mu ne? Sorun normal bir insan gücünün havalanacak kadar hızlı pedal çevirememesi. Diğer bir değişle üzerinde insan varken alet uçamıyor. Ama Hulk gibi yakın bir arkadaşınız varsa bu durum değişebilir.

Pilot güvenliği kıyafeti (Mucit: Augusto Patent Tarihi: 1918):

Uçak düştüğü zaman pilotların zarar görmemesi için özel tasarlanmış bir kıyafet. Galiba o yıllarda basıncın pek bir etkisi yokmuş ki sadece pilotların yere yumuşak düşmeleri hedeflenmiş. Yüz açıklığı için Augusto “standart bir pilot yüzü kadar” geniş demiş ki hala o standardın ne olduğu ve nereden geldiği anlaşılmaya çalışıyor.

Serbest uçuran eğlence aleti (Mucit: Francis Patent Tarihi: 1984):

Bebekliğimizde olduğu gibi birilerinin sizi havalara atarak eğlendirmesini istiyorsunuz ama size “uçtu uçtu” yapacak bir gönüllü bulamıyor musunuz? Bu küresel soruna aslına Francis bir çözüm bulmuş. Bir alet sizi fırlatıyor. Evet, bu buluşun özelliği bu kadar. Güvenlik mi? Mucidi “nereye düşeceğinizi bilirseniz ve oraya önceden yumuşak bir zemin hazırlarsanız sorun olmaz” diyor.

Güneşten koruyan tepsi (Mucit: Andrew ve Harry Patent Tarihi: 1992):

Güneşten korunmak istiyorsunuz ve aynı zamanda da içecek taşımanız gerekiyor, ne yaparsınız? Bu sorunun cevabı üzerine beyin fırtınası yapan iki dâhimiz sonunda tepsili şapka ile çözümü bulmuş. Özellikle üzerinde içecekler varken taşımanız yürüyüşünüze bir nezaket de katacaktır.

Uçma aparatı (Mucit: Ellis Patent Tarihi: 1917):

Yine tek kişilik bir uçma aparatı ancak bu kez motorlu. Omuzlara takılan bu cihazın uçmayı başarıp başaramadığı bilinmiyor. Yine de çok isterseniz Augusto’nun pilot güvenlik kıyafeti ile denemeniz gerekebilir.

Kusma pisuarı (Mucit: Samuil Patent Tarihi: 1998):

Alkollü bir anda ortaya çıktığı kesin olan bir icat. Ürettirmeyi kabul ettirebilseydi sarhoşken kusmak için tuvalete eğilmek zorunda kalmayacaktık. Üstelik denge sorunu çeken sarhoşlar için kusarken tutunma sapları bile var. Samuil’in ne içerek patent alma süreci boyunca bile ayılamamış olduğu hala merak ediliyor.

Helikopter (Mucit: Lewis Patent Tarihi: 1958):

Evet, bu bir helikopter. Sadece pilotu helikopterin üzerinde ayakta duruyor. Neden mi? Elbette önünü görebilmesi ve helikoptere elle yön verebilmesi için.

Boyun çalıştırma aleti (Mucit: John Patent Tarihi: 1936):

Kafaya takılan kaska bir ip yardımıyla bir ağırlık bağlanıyor. Ondan sonra tek yapmanız gereken boynunuzu hareket ettirerek bu ağırlığı kendi çevrenizde döndürmek.

Rahatlatıcı kask (Mucit: Philip ve Eric Patent Tarihi: 1958):

Durun resmi görünce hemen ürkmeyin. Kullanımı çok kolay olan bu icatta kafanıza giydiğiniz kaskı bir arkadaşınız mengene yardımıyla sıkacak o kadar. Philp ve Eric çok memnun kalmış olmalılar ki patentini bile almışlar. Gerçi bu patent işinin kaskın yan etkisi olabileceği gibi bir gerçek de var.

Av tuzağı (Mucit: John Patent Tarihi: 1897):

İki avcı beraber avlanmaya çıkarlarsa avların ürkmemesi için bu tuzak kostümün içerisine girmesi gerektiği parlak fikrinden çıkan bir buluş. Kuşlar öküzden korkmadıkları için size istediğiniz kadar yaklaşabiliyor.

Taşıması kolay silah: (Mucit: Albert Patent Tarihi: 1953):

Albert avlanırken ellerin mutlaka boş olması gerektiğini düşünmüş olmalı ki silahını bir kaska monte etmiş ve her kesin peşine düşebileceği bu teknolojinin vakit geçirmeden patentini almış.

Losyon sürücü (Mucit: James Patent Tarihi: 1995):

Sırtınıza güneş yağı ya da losyon sürecek kimseniz yok mu? Teknolojiden yardım alın. Bu cihazın uçlarını krem ya da güneş yağına batırıyorsunuz. Ondan sonra tek yapmanız gereken cihazı açmak. Tabi bir de sırtınızı tutturmak için biraz uğraşmanız gerekecek ama her şeyi de teknolojiden beklememek gerekiyor değil mi?

İçecek veren sandalye (Mucit: James Patent Tarihi: 1995):

İçeceğinizi aldınız sandalyenize oturdunuz ama o da ne? İçeceğiniz artık eskisi kadar soğuk değil. O halde içeceğinizi sandalyenizden almaya ne dersiniz.

Basketbol defans çalışması (Mucit: John Patent Tarihi: 1998):

Tek başınıza basketbol antrenmanı yapmak istiyorsunuz. Ancak sizi tutacak bir adam olmadığı için gerçekçi olmayacağından çekiniyorsunuz. Aslında bu sorun 1998 ‘de çözüldü. Bir ucu kazağınızın içine giyilen bu aparatla zıpladığınız zaman kollarınıza aşağı doğru bir basınç oluyor. Yine de üreticiler “bunu üreteceğimize tek pota maç yapalım” demişler.

Taşınabilir güneşlendirici (Mucit: Nicholas Patent Tarihi: 1954):

Bu icat için “taşınabilir” tanımına dikkat etmeniz gerekiyor. Zira kastedilen “bir kamyonet vasıtasıyla” olabilir. Güneşlenirken hiçbir yardımcı kullanmadan arkasını ve önünü dönemeyenler için tasarlanmış. Telleri kapatarak kendinizi sabitliyorsunuz ve diğer tarafınızı güneşe dönmek istediğinizde yak tarafınızdaki pedalları çevirerek kendinizi istediğiniz açı ile çevirebiliyorsunuz. En büyük sorunu güneşlenme sonrası teninizde çizgilerin kalması ama bu kadar marifetli bir buluş için kabul edilebilir bir kusur.

Sabitlenen peruk (Mucit: Anthony Patent Tarihi: 1997):

Pek çok erkeğin korkusu olan kel kalma sorunun kökünden çözecek bir buluş. Kel olan bölgeye göre hazırlanan peruk vidalar yardımıyla kafatasına sabitleniyor. Böylelikle peruğun uçması gibi endişeleriniz kalmıyor. Mucit Anthony yöntemin son derece güvenli olduğunu ancak bazı durumlarda vidaların beyne zarar vermesi veya iltihap oluşturması gibi sorunların çıkabileceğini belirtiyor. Zaten kaybedecek bir beyni olmayanlar için en azından saçı kurtarma yöntemi diyebiliriz.

Kişisel kızak (Mucit: Reinhard Patent Tarihi: 1987):

Kıyafetlerin üzerine giyilen bu kızak şeklindeki tulum özellikle İstanbul gibi hem çok yokuşlu hem de kar yağan bölgeler için çok uygun bir icat. Hem hızlı bir şekilde yol almak hem de kendinize zarar vermemek istiyorsanız çok kullanışlı olabilir. Aman dikkat, bu kızağın freni yok.

Kuş bezleri:

Muhabbetkuşu ile dışarıya çıktığınızda karşılaşacağınız en büyük sorun: Kuş tuvaletlerinin fazla bulunmaması. Bu problemin üstesinden gelmek için Lorain ve Mark Moore, 1997’de kuş bezini icat edip patentinin aldılar. Ellerine sağlık!

Beşlik çakma makinesi:

Hiç gece yarısı tek başınıza bilgisayar ya da oyun konsolunuzun başında otururken müthiş bir sevinç dalgasına kapıldınız mı?

Mesela Street Fighter 4'te namağlup olan bir Japon’u paketlediniz ya da World of Warcraft’ta saatlerce oyundan sonra Ulduar engelini aştınız. Bu saatte beşlik çakacak hiç kimsenin olmaması ne kötü; ama bu olağanüstü aygıt sayesinde artık böyle bir derdiniz kalmayacak.

Bebek ağlamasına kesin çözüm:

Eğer bir bebek ağlıyor ise; genelde bir emzik ile susturabilirsiniz. Ya eğer emziği reddederse ne yaparsınız? Burada ‘Cry-No-More’ aleti devreye giriyor. Lastik yan bantları sayesinde, artık küçük hergele emziği ağzından atamayacak ve mecburen sessiz kalmak zorunda kalacak. Bu aynı zamanda ileride oynayabileceği Hannibal Lecter rolü için de güzel bir antrenman olacaktır.

Elektrikli dondurma makinesi:

Bu alete için ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Külah biçimindeki orta gövde değişik hızlarda kendi ekseni etrafında dönebiliyor. Size kalan dondurmayı aletin üst tarafına koymak ve aleti çalıştırmak. Sadece dilinizi uzatıyorsunuz ve dondurma yemenin keyfine varıyorsunuz.

Ağız susturucu:

Başlığı okuyunca garip gelmiş olabilir. Gazlı yiyecekler yedikten sonra geğirme gibi bir probleminiz varsa veya bağırmak istiyorsanız bu buluş tam size göre. Sesi engelleyen iç yapısı köpükten yapılmış. Sesi algıladığında üzerindeki ışık yanıyor. Dışarıya hiç ses çıkarmıyor.

Yemek yeme aparatı:

Özellikle Uzak Doğu yemekleri yerken elinizdeki iki küçük çubukla debelenip duruyor ve bir türlü önünüzdeki yemeği yemeyi başaramıyorsanız, işte tam size göre bir alet. Bakıldığında chopstick (yemek çubuğu) gibi görünüyor ama aslında bir çatal. Artık suşi yerken hiç uğraşmayın. Çatalla yiyin ama dışardan bakanlar çubukla yediğinizi zannetsin.

Köpek kulağı koruyucusu:

Bu buluş küçük evcil köpeğinizin kulaklarını korumaya yönelik olarak tasarlanmış. Özellikle uzun tüylü kulakları olan köpeklerde oldukça işe yarıyor. Yemek yerken köpeğinizin kulaklarının yemeğe bulaşmamasını ve kulakların havada kalmasını sağlıyor.

Yerinde duramayan hiperaktif bebekler için bebek bezi değiştirme aparatı:

Junior Jail US Patent Issued In 1980

Motorlu bebek pışpışlayıcı:

Baby Patter US Patent Issued In 1971

Rüzgarla çalışan otomobil ayna temizleyicisi:

Otomobilin hareketi sırasında oluşan rüzgarla yaptığı salınım sırasında aynayı temizler! Windy Widget, US Patent 5,802,060 / Issued 1998

Hava korsanına karşı bayıltıcı iğne:

Bu iğnenin emniyet önlemi olarak uçaktaki her koltuğun altına konulması öngörülüyor… Hijacker Injector, US Patent 3,481,328 / Issued 1974

Çöp temizleme giysisi:

Sadece ayaklarınızı açıp yürüyerek bahçenizdeki kuru yaprakları temizleyebilirsiniz: Super Trash Man, US Patent 4,943,276 / Issued 1989

Yelkenli Bisiklet:

Windy Wheels, US Patent 4,735,429 / Issued 1988

Alarmlı çatal:

Hızlı yemek yiyerek şişmanlamayı önlemek için tasarlanmış bu çatalın üzerinde periyodik olarak kırmızı ve yeşil ışıklar yanıyor; sadece yeşil ışık yanarken yemek yemelisiniz. Alarm Fork, US Patent 5,421,089 Issued / 1995

Yaylı ve tahrikli ayakkabı:

Yukarı aşağı salınım ile tekerleğe ileri doğru dönme tahriği sağlanır: Pogo Shoes, US Patent 3,977,094 / Issued 1976

Yürürken enseye masaj yapan, robot eli:

Cyborg Massage US Patent Issued In 2002

Motosiklet sürücüleri için hava yastıklı yelek:

Flying Turtle US Patent Issued In 2000

Mezar alarmı:

Patent ofisine mucidi August Lindquist tarafından 20 Haziran 1893 tarihinde kaydettirilmiş. Lindquist buluşunu şu şekilde tanımlıyor; benim buluşum mezar alarmlarının geliştirilmesine yönelik. İnsanların canlı gömülmeleri durumunda faaliyete geçirilecek bir alarm, bu mekanizma ölü sanılarak gömülen kişi mezar yetkililerini uyarmasını sağlarken aynı zamanda gelişmiş yapısıyla canlı gömülen adamın temiz hava almasını sağlayan gelişmiş bir düzenek de sunuyor, kişinin yardım gelene kadar hayatta kalabilmesi için. Bu buluşta gömülen kişi düzenekteki ipi çekerek alarmı çalıştırıyor ve aynı esnada da dışarıyla bağlantılı tüplerden gömülen şahsa hava ulaşıyor.

Korkuluk:

8 Temmuz 1915. Hugh Huffman ve Ernst J. Peck mucitleri. Düzenek vasıtasıyla yapay kedi harekete geçiriyor. Bu korkuluğu diğer korkuluklardan ayıran ise (mucidin iddiasına göre) düzeneği sayesinde rüzgârın hareketiyle tahıllara zarar verecek hayvanları korkutmak amacıyla kullanılan yapay hayvanın pek çok hareketi canlı kedi gibi yapabilmesi.

Çift taraflı araba:

M. A. C. Alamagny tarafından tasarlanan her iki uçtan yönetilebilen, dolayısıyla ön ve arka bölümleri olan iki taraflı bir otomobil. Patent no. 2656214, Ekim 1953.

Dikey park:

Katlanabilir tavanı ve ön camı olan bir araç tasarımı. Ağustos 1926'da alındı ve aracın daha az yer kaplaması için dikey olarak park edilmesini sağlıyor.

Darbe vererek uyandıran çalar saat:

J. D Humphrey’in bu patenti uyuyan bir kişiyi saat mekanizmasının serbest bıraktığı döner antenden aldığı darbeyle uyandırmayı ele alıyor. Şubat 1919 dolaylarında alındı, patent no. 1.293.102 idi.

Yaylı ayakkabı:

Harry Brant ve Henry Turner tarafından tasarlanmıştır. Bağlandığı ayakkabıya itici güç sağlayan büyük bir yayı ele alır. Şubat 1920 dolaylarında patent no. 1.331.952 ile kaydedildi.

Sallanan sandalye banyosu:

Richard Straube tarafından tasarlanan ve bir sandalyenin rahatlığını bir banyonun avantajlarıyla birleştiren sallanan banyo sandalyesi. Patent no. 633398, Eylül 1899.

Taraklı şapka:

K. Dawson tarafından tasarlanan ‘kombine edilmiş şapka ve saç tarağı’ tasarımı. Patent no. 1327528, Ocak 1920. Düz şapka tarağı gizler, böylece şapka çıkarıldığında saç otomatik olarak taralı kalır.

Bıyık kalkanı:

Nisan 1876'da Virgil A. Gates’in aldığı (no. 176175) bir patentli bıyık kalkanı. Buluş, yemek yerken ve içerken yüzdeki bıyıkları uzakta tutmak için tasarlanmıştır.

Kâse kesim saç kesme cihazı:

Delbert E. Smith (1329437 no.lu patent) tarafından tasarlanan ve kuaförlerin popüler “bob” çocuk saç kesimi için kafadaki düz çizgileri ölçmelerine olanak tanıyan bir saç kesme cihazı. Şubat 1920'ye ait.

Su silahı:

Lafayette Willson Page’ın hayvanları demiryolu raylarından almayı sağlayan icadı. Patent no. 292504, Ocak 1884. Raydaki hayvana doğrultulabilen bir sıcak su silahını ele alır.

Alarmlı yatak:

Ludwig Ederer’in alarm yatağı tasarımı (no. 643789), uyanma vakti geldiğinde kişiyi uyandırmak için yatağı 45 derecelik bir açıya getirerek çalışır. Şubat 1900.

Dikiş makinesi makası:

Joseph E. Hendrick’in dikiş kırpma makinesi (patent no. 21722). Küçük bir dikiş makinesidir ve bir çift makasa bağlıdır. Böylece kesme hareketi dikiş hareketi olur. Ekim 1858.

Zemin parlatma ayakkabısı:

Zeminlerini parlatmayı kolaylaştırmak için Lili Aline McGrath tarafından tasarlanan ve bir kordonla birleştirilen bir çift terlik. Patent no. 1136150, Nisan 1915.

Taşınabilir hamak:

Sıkışık yolculuklarda rahatlamak için ideal, trende iki sandalye arasına asılabilen küçük, taşınabilir bir seyahat hamağı. H. M. Small tarafından tasarlandı. Patent no. 400131, Mart 1889.

At lambası:

L. G. Macauley atların dizginine tutturulan bir yol feneri patenti aldı. Tasarımda fener küçük bir şapka yardımıyla atın kulakları arasında duruyor (patent no. 214422, Nisan 1879).

Zehirli şişe:

Şişenin kazayla içilmesini önlemek için üzerinde kurukafa kabartması olan bir zehir şişesi. Kabartma görme engelli insanlar ve çocuklar için de güvenlik sağlıyor. William M. Caterson tarafından tasarlanmıştır, no. 164265, Haziran 1875.

Soğutmalı sandalye:

Kişi sallandıkça kafasının etrafına hava körükleyen bir sandalye. Soğutmalı sandalye C. Singer tarafından tasarlandı, patent numarası 92379, Temmuz 1869.

Bıyık Burucu:

Cankurtaran, 1837:

Canlı gömülmeyi önleyen tabut, 1843:

Mekanik at, 1865:

Mekanik fan, 1837:

Mekanik çamaşır makinesi, 1844:

Yanaklarda çukurlar oluşturmak için düzenleme, 1896:

Hamak, 1889:

Pervane ile sallanan sandalye, 1847

Çok fonksiyonlu alet, 1882:

Beyzbol oyuncusu için savunma, 1904:

Yangın merdiveni, 1837:

Sualtı araştırmaları için cihaz, 1837:

Başa bağlı telefon, 1882:

Sualtı Çadırı, 1837:

Yapay Kol, 1865:

Tek tekerlekli makine, 1885:

Boğulmayı önlemek için şişme şapka, 1840:

Belki bu patentlere güldük ama şu da var ki fikriniz varsa patent almayı unutmayın.

Çünkü 1891’de SETH WHEELER’a da tuvalet kâğıdı patenti başvurusu sırasında gülen çok olmuştur. Neredeyse 100 yıldır temel ihtiyaç maddesi konumunda… Hatta fikrinize inanıyorsanız yurt dışında da tescil ettirin, unutmayın patenti ülkemizde almanız yetmez. Pazar olarak gördüğünüz her ülkede başvuru yapmanız lazım… Üstelik ticari başarı kazandıkça taklit edilme şansı da var. Bu nedenle patentinizi izlemeye de aldırın.


Yazar: Mürsel EREN

Kaynaklar:

  1. https://www.chip.com.tr/galeri/patenti-alinan-en-garip-icatlar_873.html
  2. https://evrenatlasi.org/2019/06/1870-1950-yillarinda-alinan-komik-garip-ve-havali-patentler/
  3. https://trinixy.ru/134236-strannye-izobreteniya-xix-nachale-xx-veka-17-foto.html
  4. http://www.interpatent.com.tr/benden-once-benden-sonra/
  5. https://www.chip.com.tr/galeri/dahilik-ve-delilik-arasinda-en-cilgin-icatlar_1040.html
  6. https://www.internethaber.com/en-tuhaf-icatlar-foto-galerisi-1183639.htm?page=10
  7. https://v3.arkitera.com/h63332-tuhaf-icatlar-icin-de-basvuruldu.html
  8. http://www.turkcadcam.net/teknomizah/absurd-patentler.html

#icat #patent #garipicatlar #teknolojivetasarım #teknolojitasarım #teknolojitasarimci #teknoloji #technology #tasarım #design #inovasyon #inovatif #innovation#Garipİcatlar #TuhafPatentler #YenilikçiFikirler #SıradışıBuluşlar #İlginçTeknolojiler #Gülümsetenİcatlar #PratikÇözümler #HayalGücü #YenilikçiDüşünce #PatentliÜrünler #GaripsenenBuluşlar #İşlevsellikVsTuhaflık #MucitlerDünyası #TeknolojikMizah #EğlenceliMühendislik #AkılAlmazİcatlar #FütüristikFikirler #BeyinFırtınası #YenilikçiTasarımlar #MizahiPatentler #ÇılgınMucitler #TeknolojiVeMizah #AbsürtBuluşlar #İcatlarTarihi #KomikPatentler #YenilikçiÜrünler #TasarımHarikaları #MühendislikMizahı #İnovatifFikirler #PatentMacераları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder